Elektrik dağıtım hizmeti sunan şirketlerin Sorumlulukları

Elektrik dağıtım hizmeti sunan şirketler son yıllarda göze hoş görünen, çevre dostu, en önemlisi çalışanların güvenliğini de koruyan trafo binaları kullanmaktadır. Bu durum bu teknolojilerin niye geçmiş yıllarda kullanmadığı sorusunu akla getirmektedir.

Bununla beraber , insanımızın bu teknolojilere neden layık görülmediği sorusu da hemen akla gelmektedir. Bu teknolojiler 1940-50 yıllarda bile batı ülkelerinde kullanırken ve bu teknolojileri HES, Termik Santrallerde kullanıldığını bilen İller Bankası, EGO, İETT, Etibank, EİE, DSİ, Toprak Su, YSE, TEK-TEDAŞ gibi kuruluşların yetkilileri bu teknolojileri neden kullanmamakta ısrarlı olmaları sonucu, caddelerde, okul köşelerinde, yeşil alanlarda heybetli, hantal, hiçbir mimari değeri olmayan Kule tipi, kule çıkışlı,dapt tipi trafo binaları ile tüm ülkemizi donattılar.

 

Bu binaların inşaat kalitesi yapan ustalara göre farklı farklı olup depremlere dayanaklı olup olmadıkları da tartışma konusu olmalıdır.Ayrıca trafo binalarının da ,içinde baralar,elektriki teçhizatların montajları ustaların ellerine emanet ederek yaptırdığımızdan ve ülkemiz genelinde mevcut trafo binaları ve fabrika tesislerimizi besleyen elektrik tesis ve tesisatları için teknolojiyi, takip edip yaptırma gibi bir alışkanlığımız olmadığından bu trafo binalarında yapılan yanlış bir hareket,tehlikeli durum içinde bulunma gibi, yanlış manevralar sonucu kaç teknisyenin,ustanın hayatlarının feci bir şekilde kaybettiklerine neden olduk.

 

Bunları hiç düşündük mü?

30 Kasım 2000 tarih 24246 sayılı resmi gazete de yayımlanan Elektrik Kuvvetli akım Tesisleri Yönetmeliği yayınlana kadar açık şalt diye tabir ettiğimiz hantal trafo binaları yerine bu yönetmelik gereği gerek mevcut trafo binalarının içi tadil edilerek içlerine ya metal Muhafazalı Modüler Hücrelerin montajı yapıldı, ya da az yer kaplayan hava yalımlı ya da gaz yalıtımlı MBK lar yapılmaya başlanarak iş güvenliği ve çevre dostu tesisler kazanmaya başladık İşte Yeni Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğin (9-20-35 ) arası maddelere göre ‘’36 kv’a kadar olan yeni yapılacak yüksek gerilim tesislerinde ilgili standarda uygun ve bu standartta öngörülen tüm tip testleri yapılmış, metal muhafazalı tip hücreler/ anahtarlanma ve kumanda tesisleri kullanılacaktır .

 

‘’ Ayrıca tesislerdeki elektrik donanımların aşırı akımlara karşı korunması için genel kural olarak sigorta, minyatür kesici ve kesicilerle yapılmaktadır. Bu tip aygıtların seçilmesi ve kullanılmasında da kabul görmüş, tarafsız (akretide edilmiş ) laboratuarlardan alınmış bütün tip deney raporları bulunan teçhizatlar olmalıdır. Olmayan teçhizatların ise kullanılması yönetmeliğe göre yasak olup bu hususlara dikkat edilmelidir. Bu gün ülkemizde OG şalt malzemeleri, MMMH lar üreten çok sayıda firma bulunmakta ve bunların kaliteleri de firmadan firmaya değiştiğinden bu malzemeleri seçip kullanırken mutlaka teçhizat karakteristikleri iyi bilerek seçip kullanmaya gayret etmeli ve bu malzemeleri kullanacak elemanları eğitmemiz gerekmektedir.

 

İşte size elektrik dağıtım şirketlerince bol miktarda kullanılan bu pazarda önemli bir yere haiz olan ELKO ya ait firma ürün kataloguna bu linkten ulaşabilirsiniz.

Posted in Uncategorised.

Bir cevap yazın