Fabrikalarda İş Güvenliği ve Topraklamanın Önemi Nedir

Birçok  kişinin aynı anda çalıştığı , aynı makineyi  değişik insanların kullandığı ,  toplumun değişik kültür ve eğitim  kesimlerinden gelen  kişilerin çalıştığı fabrikalarda ,  çalışanların hata yapma riskini en aza  indirmek  – onların zarar görmesini  önlemek  gerekir.

          Fabrika elektrik tesislerinde ; elektrik  iç tesisat – topraklama – yıldırımlık- iletişim sistemleri- bilgi işlem sistemleri  belirli bir proje dahilinde yapılmayıp , çoğu yerde  ehliyetsiz kişilere emanet edilmiştir.

 

         Fabrika sahiplerince  bir an önce üretim düşünüldüğünden dolayı  ,elektrik tesisatı  konusuna duyarlık gösterilmemektedir.

 

        Faaliyetteki bir fabrikaya ne zaman yeni bir makine gelse  ve devreye alınması gerekse , bu işten anlayan birisine ! elektrik tesisatı , alel acele  – gelişigüzel şekilde montaj ettirilir.

 

       Zaman içerisinde oluşan bir kısa devre  veya gövdeye kaçak olması halinde  de bu sistemin  insanlara ve cihazlara zarar vermemesi istenir. Bu mümkün değildir ve insanların yaşaması bundan sonra tamamen tesadüflere kalmıştır.

 

       İş kazaları oluştuğunda ise  yüklü tazminatlar  (400.000-500.000 YTL) ödenmesi gündeme gelmekte , iş yeri – fabrika mali sıkıntılara girebilmekte  veya kapanabilmektedir.Ayrıca bir suçlu aranmakta  ,büyük ihtimalle fabrika sahibi   ile birlikte fenni mesul sorumlu tutulmaktadır.

 

     Öyleyse ister yeni yapılsın isterse eski olsun  , FABRİKA SAHİPLERİNE  İŞ KANUNLARI  – ÖDENECEK TAZMİNATLAR-YÜKÜMLÜLÜKLER – YAPILACAK KÜÇÜK YATIRIMLARLA İŞ KAZALARININ ÖNÜNE GEÇİLEBİLECEĞİ   İZAH EDİLMELİDİR.

 

       Yetkili elektrik mühendislerince  mevcut çalışan  fabrika elektrik tesislerinin kontrol edilmesi , topraklama sistemlerinin yeniden dizayn edilmesi , elektrik projelerinin hazırlatılması ve onaylarının yapılması sağlanmalıdır.

Posted in Uncategorised.

Bir cevap yazın