Kısa devre : IEC standardına göre Tanımı

Kısa devre : IEC standardına göre ‘’ Bir devrede ,genellikle farklı gerilimli iki ve ya daha fazla noktanın bağıl olarak düşük direnç veya empedans üzerinden kaza veya kasıt ile birbirine değmesine denir.(yazının devamındaki videoyu mutlaka izleyin)

 

Kısa devreler gerilim altındaki iletken kısımların birbirine veya nötrü topraklanmış olan döşemlerde toprağa teması ile kısa devre vuku bulur.Kısa devre genellikle bir fazda (kutup) ve kısa zamanda öbür fazlara başlayarak üç kutuplu kısa devreye dönüşür.

 

Atlamalar genellikle ark aracılığı ile olur.Üç kutuplu kısa devrelere nadiren olur. Kısa devre ye yol açan etkenler şunlardır.

 

 1-İÇ ETKENLER İletkeni saran yalıtkanın delinmesine neden olan aşağıdaki elektriksel nedenlerdir. -İletkenin aşırı yüklenmesi (fazla akım çekmesi) sonucu aşırı ısınmaya başlaması yalıtkanın bozulmasına ve dolayısı ile arka meydana gelmesine neden olur. —Yıldırım düşmesi ve açma kapama sırasında meydana gelen iç aşırı yada dış aşrı gerilimlerde yalıtkanın delinmesine neden olur. —Yalıtkan malzemenin eskimesi ve kusurlu olması da kısa devreye neden olur.

 

2-DIŞ ETKENLER -Genelde gerek dağıtım hatları gerekse de şalt merkezlerimiz dışarıda olduğundan hava hattına ağaçların düşmesi, uzun kanatlı kuşların iletken aralarına girmesi, çok sayıda kuş sürüsünün faz iletkenleri arasına girerek uçması,iletkenlerin buz yüküne girip traverslerin bükülmesi,kopması,devrilmesine neden olmaları,iletkenlerde oluşan buzun düşmesi sonucu meydana gelen çırpmalar,kamçılamalar vs gibi etkenler iletkenleri ya birbirlerine yada toprakla temas ettirerek kısa devreye neden olurlar. -Yer altı kablolarında ise kazma darbesi, ağır iş makinelerinin yaptıkları çalışmalar yalıtkan kılıfın zedelenmesine ,hava hatlarında avcıların,çocukların,çobanların bilerek yada bilemeyerek izolatörleri kırmasından meydana gelen delinme ile baş gösteren atlamalar -Yetkili yada yetkisiz kişilerin yapmış olduğu yanlış manevralar sonucu örneğin yük altında ayırıcı açılıp kapatılması,yanlış bağlama ile fazlar birbirleriyle karşılaşır bu da kısa devreye neden olur.

 

İŞTE SİZE BİR KISA DEVRE HEP BERABER İZLEYELİM;

YANLIŞ MALZEME SEÇMEYELİM,

YANLIŞ MANEVRA,YAPMAYALIM,YAPTIRMAYALIM,

RÖLE,SİGORTA,KESİCİ,PARAFUDR,İLETKENLERİ,KABLOLARI,TOPRAKLAMA TASARIMLARINDA

MUTLAKA KISA DEVRE AKIMLARINI HESAPLAYALIM.

 

FAZ NÖTR AL GÖTÜR PRENSİBİ İLE İLETKEN SEÇMEYELİM,

 

HAT SONUNDA MUTLAKA FAZ-TOPRAK ARIZA AKIMINI HESAPLAYIP SİGORTANIN DEVREYİ İSTENİLEN ZAMANDA AZAMİ 0,4 SANİYEDE AIP AÇMADIĞINI KONTROL EDELİM

 Video İçin Tıklayın
 

CAN VE MAL KAYBIMIZ OLMASIN

Posted in Uncategorised.

Bir cevap yazın