Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği Suçsuzmu?

Çarşamba, 18 Temmuz 2007

ImageGün geçmiyor ki elektrik kontağından dolayı çıkan bir yangın, elektriğe çarpılarak hayatını kaybeden bir insan haberini duymayalım.Bu yazımızda böylesine büyük ve önemli bir sorunu masaya yatırarak bu sorunun temelinde yatan sebebi yani bataklığın kaynağını anlatmaya çalışalım.

Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği madde 18 de “… Çok basit tarım binaları, barakalar, basit köy evleri hariç yapı bağlantı kutusuna yangın koruma, sayaç kolon devrelerine ise hayat koruma eşikli, düzeneği ile birlikte termik manyetik şalter veya otomatik sigorta (ayrı ayrı veya birlikte) konulmalı ve tüm koruma düzenleri arasında seçicilik sağlanmalıdır… Bu maddeye aykırı yapılan tesise işletme kesinlikle elektrik vermez.” denilmektedir.

 

      Ancak bu madde yönetmeliğe 30.11.1996 tarihinde eklenmiştir.

 

      Peki, bu tarihten önce yapılan binalarda bu şekilde bir koruma olmadığına göre, bu binalarda yaşayanlara ne olacak?

      Bu insanlar elektriğe çarpılacak mı-ölecek mi- yangında binaları yanacak mı?

      Evet, aynen böyle olacak. Çünkü Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğinde geçmiş yıl uygulamaları konusunda bir açıklama getirilmemiştir.

 

      Peki, ne yapılmalıydı veya bundan sonra ne yapılabilir;

      Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğine bir madde eklenir ve yangından koruma ve hayat eşikli şalterlerin tüm tesislerde(eski, yeni) kullanımını şart koşar.

 

      Eski tesisler için belirli bir süre verilir ve süre sonunda  elektrik  tesisatlarında  tadilat ve eklemeler yapılmaz ise  tüm sorumluluğun  kullanıcılara ait olacağı açıkça belirtilir.

    

 Aracının lastiğini değiştiren, koltuk takımını eskidi diye değiştiren, ancak elektrik tesisatını 40 yıl geçse dahi elden geçirttirmeyen, kendince ilaveler yapan, prizin toprak hattını su borusuna bağlayan, daha da önemlisi elektriğin getirdiği tehlikelerden haberi olmayan insanlardan oluşan bir toplumda yaşıyoruz.

Doğal olarak cahillik ve/veya sorumsuzluktan kaynaklı elektrik kazalarının ve dolayısı ile yaralanmaların, hatta ölümlerin önüne geçilmesi için alınabilinecek en uygun önlem,  Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğini daha önce de  belirttiğim gibi revize edilerek  hatalarından arındırılması ve günümüze uyarlanması gerektiği  kanaatindeyim.

N. Cahit GENÇER

Elektrik Mühendisi 

Posted in Uncategorised.

Bir cevap yazın