Bilgisayarın Tükettiği Elektrik Miktarı Nedir

Ortalama bir ev bilgisayarı internette gezinme, oyun oynama gibi işlemler için normal bir kapasiteyle çalıştığında 200 W civarı elektrik harcar.        

Bu rakam bilgisayarın donanımına göre değişim gösterir.Özellikle güçlü bir ses sistemi, büyük CRT monitörler bilgisayara takılan ilave cihazlar(USB aygıtları vs.) bunlar tüketimi artıracak faktörlerdir.

Bilgisayar açık durumdayken hiçbir işlem yapmasanız dahi bu tüketim ortalama 170W civarlarındadır.Özellikle iş yerlerinde bütün gün açık kalan bilgisayarların sayısını göz önüne aldığımızda işlem yapılmadan haracanan elektrik miktarı çok ciddi rakamalara varabilmektedir.

Örneğin 100 adet bilgisayarın bulunduğu bir işyerinde normal olarak günlük 8 saat çalışma süresinde bilgisayarların hiçbir işlem yapmadan beklediği sürenin 3 saat olduğunu düşünsek bile ( 1,5 saat öğle yemeği + 1,5 saat mesai içi toplantılar, telefonlar, çay molaları vs) 100×3=300 saat , 300h x 170W = 51.000 Wh lik bir enerji hergün boşa harcanmaktadır.

Toplam 51 KW lık bu tüketim yalnızca bir gün içinde boşa giden enerjidir.Bu rakamı bir ay için 22 iş günü ile çarptığımızda 1122 kW yapar ki bu 1 MVA lıkbir trafonun tam kapasiteyle bir saatten fazla boş yere yüklenmesi demektir.

Bu enerji kaybının azaltılması için , bilgisayarları öğle aralarında mutlaka kapatmak gerekir.Ayrıca mümkün olduğunca bilgisayarımızın güç tasarrufu modlarını devreye sokarak enerji tasarrufu yapmak gerekir.Bilgisayarlarda BIOS Setup ında çeşitli güç tasarrufu modları vardır.Bunlar S1(Power On Suspend) , S3 (Suspend to RAM) ve S4 (Hibernation) modudur.Bunların hepsi BIOS unuzda bulunmayabilir.

S1 seçeneğinde bilgisayar çok hafif bir uykudadır.Derhal çalışmaya hazırdır ve S1 modunda yaklaşık 100W lık bir elektrik tüketimi gerçekleşir.

S3 modunda ise bellekler (RAM) enerjilendirilir ve 30 W – 40 W lık bir elektrik tüketimi gerçekleşir.Bu durum bile ortalama banyonuzdaki ışığın açık olmasıyla eşdeğerdir. 

S4 modu özellikle yeni bilgisayarlarla gelen bir moddur.Hibernation modunda bilgiler RAM yerine uyku moduna gecerken hard diske yazılır.Masaüstünüzdeki en son açık olan pencereler kaydedilir ve bilgisayarınızı uyku modundan çıkarmanız saniyerler içerisinde olur ve kaldığınız yerden devam edersiniz.Ancak bu durumda bile 22 W enerji harcanır.

Son olarak elektrik tüketim tablosunu sunalım.(Bu değerler ortalama değerlerdir.Üretici firmalara ve sistemlere göre dğişiklik gösterebilir.)

 

Cihaz

Kullanımda

Beklemede

PC

200

100-30-22

Lazer Yazıcı

400

70

CRT Monitör

70

10

LCD Monitör

30-40

1

 

 

 

Değerler Watt olarak belirtilmiştir.

Posted in Uncategorised.

Bir cevap yazın