ülkemizin enerji iletim üretim dağıtım sisteminde Japonlardan farkı

1312 sayılı yasa ile kurulan bilahare 2705 sayılı yasa ile görev alanı genişletilen  görülen lüzum üzerine  TEDAŞ ve TEAŞ olarak ikiye bölünen  daha sonra da TEİAŞ, EÜAŞ,TETAŞ’ı bünyesinde bulunduran mülga TEK  yani açımlıyla Türkiye Elektrik Kurumu vardı.

         Bu kurum Termik santrallerin yapımı, köy elektrifikasyonu, şehir şebekeleri, dağıtım, iletim tesislerinin yapımı ve yaptıkları tesislerinin işletmeciliğinin yanı sıra DSİ tarafından yapılıp TEK ‘e devredilen HES’ lerin işletmeciliğini yapmaktaydı.

        Bu kurumda görev yapan bilahare TEİAŞ’ TA en üst görevde bulunan bir arkadaşımızın TÜRKİYE ELEKTRİK KURUMU DERGİSİ’NDE yayınladığı Japonya Seyahatinden İzlenimler başlıklı yazısını okuyalım ve ülkemiz elektrik tesislerini bir karşılaştıralım.

     ‘’Japonya’da elektrik şirketler tarafından üretilip satılmaktadır. Dokuz ayrı şirket var ve birbirleriyle parelel çalışıyorlar.

         TOHUKU bu dokuz şirketten birisi olup 13.000 kişi çalışıyor.80.000 km2 lik alandaki bölgedeki abonelere elektrik dağıtım hizmeti verilmektedir. TOHUKU şirketinin 66 kv ve yukarısındaki gerilimde 472 adet trafo merkezi var. Gerilimleri 110 kv ve 220 kv.

          472 adet trafo merkezinden sadece üçünde operatör çalışıyor. Diğerleri ‘’ unmanned’’ yani insansız. Hidroelektrik santrallarında de operatör yok. Sadeece nükleer ve termik santrallerinde eleman var.Büyük istasyonları  BİM le kontrol ediliyor.

          Kömürle çalışan Termik santrallarında   elektrofiltrelerin kül tutma oranları %99,9 dur.Böylece temik santrallerinden oluşabilecek çevre kirlenmesi hemen hemen yok gibidir.

         Kumanda kontrol sistemi bulunan yerlere kesinlikle ayakkabı ile  girilmesine izin vermiyorlar.Buralarda  özel ayakkabı yada terlikle girilebiliyor.O işle görevliler dışında hiçbir kimse kumanda kontrol sisteminin bulunduğu alana giremezler.

        Dağıtım sistemleri de iletimde olduğu gibi uzaktan kumanda ile yönetiliyor .’’

        İşte yukarıda 1993 yılında yapılan bir Japonya izleniminden birkaç anektot. Aradan 13 sene geçmiş  ülkemiz iletim, üretim dağıtım sistemini  hepimiz biliyoruz ona göre kıyaslamayı lütfen hepimiz yapalım.

Posted in Uncategorised.

Bir cevap yazın