Türkiyede İlk Elektrik Nerde Kullanıldı :Tarsus

Türkiye’de elektriğin ilk nerede kullanıldığı sorusu ilk anda İstanbul’u akla getiriyor.Ancak doğru yanıt İstanbul değil, Tarsus.Türkiye’nin elektrikle buluşması, 15 Eylül 1902 tarihinde İçel’in Tarsus İlçesi’nde gerçekleşti.Bundan tam 12 yıl sonra, 14 Şubat 1914 tarihinde ise İstanbul elektriğin ışıltısıyla tanıştı.

Türkiye’de elektrik enerjisi ilk kez 1902 yılında İçel’in Tarsus ilçesinde kurulan bir hidroelektrik santralıyla üretilmeye ve kullanılmaya başladı.O dönemde Tarsus Belediyesi’nde çalışan Avusturyalı Dörfler tarafından, 15 Eylül 1902 yılında, Berdan Nehri Bentbaşı mevkiinde kurulan hidroelektrik santralı, transmisyon kayışı ile 2 kW’lık bir dinamoyu çevirerek, buradan elde edilen elektrik enerjisini Tarsus’a vermeye başladı.
 
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlanan "Tarsus Tarihi ve Eshab-ı Kehf" adlı kitapta yer alan bilgilere göre, üretilen elektrik enerjisi ile ilk zamanlar Tarsus’un sokakları aydınlatıldı. Elektrikle aydınlanan ilk konutlar ise Müftüzade Sadık Paşa (Sadık Eliyeşil) ile Sorgu Hakimi Yakup Efendi’nin  evleri oldu.
 
Daha sonra ise diğer evler de elektrikten yararlanmaya başladı.Bu dönemde evlerde elektrik düğmesi olmadığı için lambalar, santralden şartelin indirilmesiyle kapatılabiliyordu. Daha sonraki tarihlerde bu santrale ilaveler yapıldı ve Tarsus’un ışığa kavuşması, Türkiye tarihinde bir dönüm noktası olarak yerini aldı.
Posted in Uncategorised.

Bir cevap yazın