TRANSFORMATÖR TESTLERİ VE DENEYLER

Bu yazıda elektrik mühendisi Merih Şanlı tarafından hazırlanmış çalışma tanıtılacaktır.Kısaca bahsetmek gerekirse güç trafolarında rutin ve sıra dışı yapılabilecek bir çok test ayrıntılarıyla anlatılmakta.

TRANSFORMATÖR TESTLERİ 

A)    RUTİN DENEYLER 

1.      ÇEVİRME ORANI ÖLÇÜMÜ, VEKTÖR GRUBUNUN SAPTANMASI, FARKLI VEKTÖR GRUBUNDAN TRANSFORMATÖRLERİN PARALEL ÇALIŞTIRILMASI

 1.a. Çevirme oranı ölçümü

             Temel deneylerden olan çevirme oranı ölçümü, hem fabrikalarda hem de sahada kolaylıkla yapılabilen bir testtir. Transformatör sargılarının sarım sayılarının projeye uygun olup olmadığını tespit edebildiğimiz tek test olması nedeniyle çok önemlidir. Ayrıca yine bu test yardımı ile trafo sargılarında herhangibir iletken kopukluğu ya da kısa devre arızası olup olmadığını kolayca tespit edebiliriz.

             Prensip olarak primer (YG) sargısı sarım sayısının, sekonder (AG) sargısı sarım sayısına oranı şeklinde düşünülerek test yöntemi geliştirilmiş ve ÇEVİRME ORANI KÖPRÜLERİ imal edilmiştir. Bu köprülerle test yapılabilmesi için öncelikle testten önce trafoların vektör    gruplarının ( ya da bağlantı grubu) bilinmesi ve fazör diagramlarının incelenmesi gerekmektedir.

 Örnek olarak Dyn-5 grubu bir trafoyu inceleyelim:

           

buradan devamını okuyabilirsiniz.

Posted in Uncategorised.

Bir cevap yazın