Avrupa Fonlarıından Nasıl Projeye Destek Alınır

Hepimizin bildiği üzere Avrupa Birliği uygun bulduğu projelere oldukça cazip mali destekler sağlamaktadır.Kısa adı OSI olan (OPEN SOCIETY INSTITUTE ASSISTANCE FOUNDATION) ve Türkiye’de  Açık Toplum Enstitüsü Temsilciliği adı altında faaliyeti bulunan kurum tarafından ,projenize kaynak verilmesi için bir yol haritası verilmiş .

 

Türkiye’de bu kaynakları kimlerin kullandığına gelince , yaptığım kısa bir incelemede küçük sivil toplum örgütleri, adını bile duymadığınız dernekler binlerce euro katkı almışlar.Aklıma gelen bir diğer örnekte şu anda nereye ait olduğunu hatırlamadığım bir elektrikçiler odasıydı Smile

Projesi olan ve kaynak bekleyen meslektaşlar ve girişimcilere katkısı olmasını diliyorum.

Açık Toplum Enstitüsü Türkiye Temsilciligi Aracılıgıyla OSI’a Proje Sunma

Asamasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Genel Bilgiler

· Proje teklifleri Ingilizce olarak sunulmalıdır.

· Tekliflerin basında bir paragraf halinde proje özeti bulunmalı, proje teklifi en az 5 sayfadan olusmalıdır.

· Projenin ‘açık toplum’ idealine nasıl hizmet edecegi, neden Açık Toplum Enstitüsü tarafından desteklenmesi gerektigi açıklanmalıdır.

· Projenin uygulama ve yönetim yeri belirtilmelidir? Varsa mevcut olanakların neler oldugu (insan gücü ve ekipman) açıklanmalıdır?

· Projenin uygulanmasıyla ilgili bir takvim/ zaman çizelgesi hazırlanmalıdır; proje baslangıç ve bitis tarihleri açık olarak yazılmalıdır. OSI’nin projelere verdigi destek, proje toplam bütçesinin üçte birini (1/3) asamaz. OSI’nin hazırladıgı kontrat geregi, bütçenin geri kalan kısmını bulma yükümlülügü basvuran kuruma aittir. Bu ek destegin önemli bir kısmının yerel kaynaklardan saglanması yararlı olacaktır.

· OSI’ye yapılan proje basvuruları belirli aralıklarla toplanan OSI Danısma Kurulu tarafından degerlendirilir. Nihaî onay ise, Açık Toplum Enstitüsü’nün merkezi ve baskanı tarafından verilir.En yakın tarihli Danısma Kurulu toplantısının tarihi ve buna baglı olarak saptanan proje son basvuru tarihleri OSI’den ögrenilebilir.

· OSI tarafından desteklenen projeler çerçevesinde gerçeklestirilen tüm basılı ve görsel materyallerde (yayınlar, toplantı duyuruları, afis brosür vb.) ve basın duyurularında; elektronik ortamdaki ürünlerde (web sitesi, web portalı, VCD, DVD, CD-ROM vb.); ayrıca konferans, seminer gibi etkinliklerde, projenin OSI tarafından desteklenmis oldugununun belirtilmesi ve OSI logosuna uygun ölçülerde yer verilmesi gerekmektedir. Bu kural kontratta da (Grant Letter) açıkça belirtilmistir. Yukarıda sayılan tüm bu mecralarda ve benzeri durumlarda kullanılacak olan ibareler ve OSI logoları önceden OSI tarafından onaylanmalıdır.

Basvuru Sahibi ile ilgili Bilgiler

· Proje önerileri, sivil toplum kurulusları, üniversiteler gibi tüzel kisilige sahip kurumlar tarafından sunulabilir. Projeyi sunan ve uygulamasını gerçeklestirecek kurulusun veya kurulusların tam isimi, baglantı bilgileri, kurulus içinde proje ile dogrudan ilgilenen kisinin/ kisilerin isimleri belirtilmelidir.

· Açık Toplum Enstitüsü’nden talep edilen destek miktarı rakam ve projenin toplam bütçesine oran olarak belirtilmelidir.

· Proje sorumlusu ve ana kadronun isimleri ve varsa önerilen konudaki deneyimleri belirtilmelidir; ana personelin CV’leri teklife eklenmelidir.

Bütçe ile ilgili Bilgiler

· Proje önerisinin yazılı bölümüne ek olarak ayrıntılı bir bütçe ve fon kaynagı (sources of funding) tablosu hazırlanmalıdır. Asagıda beklentilerimizi kapsayan örnek bir bütçe ve tablo verilmektedir.

· Bütçede projenin adı ve hangi dönemi kapsadıgı net bir sekilde belirtilmelidir.

· Bütçe tercihan $ (ABD doları) ya da € (avro) türünden hazırlanmalı, kullanılan para biriminin hangisi oldugu net olarak belirtilmelidir.

· Bütçe Excel vaya esdeger bir elektronik hesaplama programında hazırlanmalı ve dijital olarak sunulmalıdır.

· Bütçede maaslar/ ücretler brüt olarak gösterilmelidir (Bu oran vergi ve SSK primlerini kapsamalıdır).

· Bütçeye bir ‘overhead&rsq
uo; (isletme giderleri) kalemi konulmak istendigi takdirde, bunun neleri kapsadıgı açıkça belirtilmelidir.

· Projeye zamanının belli bir yüzdesini ayıracak proje personeli varsa, zamanlarının ne kadarını projeye ayıracakları bütçede % olarak belirtilmeli ve o oranda bütçelenmelidir.

· Projeye zamanının 100%’ünü ayıracagı belirtilen personelin baska islerde ve projelerde çalısması ve buralardan gelir elde etmesi yasaktır ve farkedildigi noktada projenin erken kapatılmasına neden olur.

· Projeye yapılabilecek tüm aynî katkılar da bütçelenmeli ve fonlama tablosuna yansıtılmalıdır. Bu aynî katkıları belgeleyen pro-forma faturaların ara raporlarla birlikte OSI’ye gönderilmesi gerekecektir.

 

Image

Image 

Posted in Uncategorised.

Bir cevap yazın