Atık Pilleri Ne Yapmamız Lazım

Pazartesi, 19 Mart 2007

ImageAtık Pillerin toplanması neden gereklidir? Herkesin aklına gelen ilk soru bu olmaktadır. Çünkü, kullanılıp biten bu küçücük enerji kaynağının çöpe atılmasından daha doğal ne olabilir ki. Ayrıca, her gün bir pil bitirmiyoruz. Kullanım şeklimize göre bir hafta veya birkaç ayda bir adet çıkabilir.

Atmasak ne yapacağız çekmecelerin içinde raflarda, kalemliklerde duracak, zaman zaman da akacak etrafı kirletecek. Çöpe atalım gitsin. İşi biten her şey çöpe atılmaz mı?

Evet, ben de böyle bir düşünceye sahip olmama rağmen aklımın bir ucunda pilin zararları konusunda hayal meyal

bir şeyler vardı. O yüzden tam bilinçli olmasa da pilleri çöpe atmıyor, topluyorum.

3-4 yıl önce TEMA Başkanı Sayın Hayrettin Karaca’nın yaptığı bir konuşmadan, bir adet pilin 1m3 topraktaki milyarca canlıyı öldürdüğü için doğaya atılmaması gerektiğini öğrendim. Artık sorunu daha iyi öğrenmiştim.
Daha sonra belediyelerin sokaklara, alışveriş merkezlerine pil kutuları koyduklarını gördüm. İlginçti, çok az kişinin dışında, çoğunluk ellerindeki çöpleri zorla bu kutulara atmaya çalışıyordu. Kutunun tasarımı, en çok mısır Koçanları ile gofret ambalajlarına uygun bulunmuştu, sürekli bu çöplerle kutular dolduruluyordu. Bir süre sonra bir kısmı kırıldı, atıldı.

Bu izlenimlerden iki temel soru olmuştu.

1- Pillerin toplanması için bu kadar gereklidir.

2-Niçin insanlar pil kutularına çöp atmaya kalkarlardı.

ikinci sorunun cevabı basittir; insanları bilinçlendirmeden çevre bilinci varmış gibi davranılması istenmektedir.Kimseye pilleri niçin kutulara  atmaları söylenmiyor, sadece üzerinde "Atık pil kutusu" yazan
küçük, garip çöp deliği olan kutular yerleştiriliyordu. Eminim ki bir çok kişide böyle işe yaramaz  kutu
yaptığı için belediyelere kızmıştır.

ilk sorunun cevabı bence çok ürkütücüdür. Piller herkesin kolayca sahip olabileceği en tehlikeli kimyasal silahtır. Pillerde ağır metallerden civa, kadmiyum ve kurşun  bulunmaktadır.

Bir kurşun oksit pili 800,000 litre suyu içilemez hale getirebilir. 1m3 topraktaki tüm yaşamı yok edebilir. Kimyasal silah demek yanlış mı? Hayır.

Civa,

Merkazi sinir sisteminin tahribine ve kansere, Parestezi, ataksi, dizartri ve sağırlık gibi nörolojik  bozukluklara, böbrek, karaciğer, beyin dokularının tahribine, Kromozomları  tarip edip sakat doğumlara neden olmaktadır.

Kadmiyum,
Alınan Kadmiyumun vücuttaki yarılanma ömrü 10- 25 yıl arasında değişir Vücut Kadmiyumu kalsiyum gibi algılar ve kalsiyum eksikliği kemik erimesine yol açar Akciğer hastalarına, prostat kanserine, kansızlığa, doku tahribine,
Anfizem ve kronik renal tübüler bozukluğa ve böbrek üstü bezlerin tahribine neden olur.

Kurşun, Kemik ve diş gibi sert dokularda yarılanma ömrü 20 yıldır, 0-6 yaş grubu çocuklar kurşun kirliliğine karşı yetişkinlere göre en az 4 kat daha fazla etkilenirler. İşitme bozukluğuna, kansızlığa, mide ağrısına, böbrek ve beyin iltihaplanmasına, kısırlığa, kansere ve ölüme neden olmaktadır.

Ne yapmalıyız;

1.Atık halde ki piller ayrı bir yerde (naylon torba, kutu, kavanoz, vs.) biriktirilmelidir.2. Evinizde veya işyerlerinde atık piller uzun sürelerle muhafaza edilmelidir.3.Atık piller bulunduğunuz yere en yakın mahaldeki atık pil toplama kutusuna atılmalı veya satın alındığı yere geri götürülmelidir.

Ne yapmamalıyız; 

1.Ev veya işyerlerinde kullanılmış (atık) piller evsel çöplerle kesinlikle karıştırılmamalı ve rastgele
sokaklara atılmamalıdır.2.Atık piller denize, akarsulara, göllere veya kanalizasyona atılmamalıdır.
3.Atık piller toprağa gömülmemeli doğaya atılmamalıdır.4.Atık piller ateşte yakılmamalıdır.
5.Atık nikel-kadyum pillerinin insan sağlığına oldukça zararlı kadmiyum maddesi içerdiğini unutmamalıdır.
6.Akmış pillerin çok tehlikeli, eldivensiz dokunulmaması ve ellerin mutlaka yıkanması gerektiği unutulmamalı
7.Pillerin tehlikeli madde içermesi sebebiyle dille kontrol edilmemelidir.

Kaynak:Ateş Öztan 

Posted in Uncategorised.

Bir cevap yazın