AB Eğitim Programlarından Nasıl Yararlanılır? Meslekte Gelişim

Hep gündemde olan Avrupa Birliği tarrışmaları bir yana AB ‘nin eğitim nimetlerinden nasıl yararlanılır buna bakmak lazım.Öncelikle belirtmekte fayda var,  bu programlar devletler tarafından fonlanmakta olduğu için birey ve kurumlardan ek bir katılım ücreti kesinlikle talep etmemektedir. Tam tersine gerçekleşen proje başına havuzdan ödeme yapmaktadır.

1999 yılında ülkemiz AB’ye aday üye olur olmaz Türkiye’nin de dahil olduğu Eğitim Programları Socrates, Leonardo ve Youth olarak üçe ayrılır.

Avrupa fikrinin temeli olan halkın yatay ve dikey hareketliliğini sağlamayı eğitim yıllarından başlatmak amacıyla yapılandırılmıştır.Türkiye’deki koordinasyonu DPT çatısı altında örgütlenen Ulusal Ajans sağlar.

Socrates Programı: Formal(Akademik) Eğitime,
Leonardo Programı: Mesleki Eğitime,
Youth Programı: Gençlerin(AB tanımı: 18-25 yaş) İnformal(Akademik olmayan) eğitimine,yönelik kurumlar arası değişim temelli bilginin yayılmasını, aktarılmasını, gelişmesini sağlamayı hedef edinmiştir.

Socrates Programı da kendi içinde üçe ayrılır,
1- Erasmus: Yüksek öğretim (Yüksekokul-Üniversite)
2- Comenius: Okul eğitimi (Ortaöğretim, İlköğretim, Okul Öncesi Eğitim)
3- Grundtvig: Yetişkin eğitimi
ve ek program olarak, dil öğrenimine katkıda bulunan Lingua programı

Tüyolar
Bu kadar klasik bilgi ve linkten sonra şimdi gelelim GENÇLER için detaylara, İki tercihiniz var ya Erasmus ya da Gençlik(Youth).

Değişim süresi öğrenciler için minimum 3 ay. Genelde 6-12 ay yani 1 ya da 2 dönem oluyor.

Erasmusta üniversiteyi dondurmanıza gerek yok. Çünkü dışarıdan aldığınız krediler ECTS sistemi sayesinde tanınıyor.
Notlar: Birinci sınıftaysanız değişime başvuramazsınız çünkü ilk sene kendi üniversitenizde okumanız lazım. Ayrıca alttan ders bırakmamaya bakın.

Gençlik(Youth) programında ise değişim dernekler-örgütler arasında gerçekleşir. Yani kar amacı gütmeyen işlerde 6-12 ay arası yabancı bir ülkede çalışmanız karşılığında size uçak parası-dil kursu-kalacak yer-gerekirse günlük ulaşım-yemek ve bir miktar cep harçlığı sağlanır. Değişim yapılan kurumun büyüklüğüne bağlı olarak bu imkanlar dahili veya harici olarak sağlanabilir.

Tabii eğer üniversiteye devam ediyor ya da çalışıyorsanız bu işlerinizi belirtilen süre zarfında dondurmanız gerekecektir.

Gideceğiniz ülkenin dilini az da olsa bilirseniz bu seçilme için daha büyük bir şans. Bilmiyorsanız da dert etmeyin çünkü gitmeden veya gittikten sonra dil kursu için de ayrıca bir fon alabilirsiniz.

UNUTMAYIN bireysel başvuru yok!
Erasmus için bölümünüz temsilcisi kanalıyla, Youth için ise değişim yapacak bir dernek kanalıyla başvuru kabul ediliyor.
Türkiye’de sistem çok yeni olduğu için gerçekten azimle takip edenler kesinlikle başarıyor. Erasmusta üniversiteler seçim kriterlerini açıklamış olsalar da Youth programı çoğunlukla gönüllünün azmi ile gerçekleşiyor.

Linkler:
www.bologna.gov.tr
www.ua.gov.tr
www.sosforevs.org
www.yahyakemal.com (yakında çok daha detaylı)

 

kaynak:bildirgec 

Posted in Uncategorised.

Bir cevap yazın