Temel Elektronikte Kullanılan Araçlar Takım Çantası

Takım Çantası

Aşağıda temel birtakım malzemeler tanıtılmıştır….

Pense: Malzemeyi tutmak için kullanılır. Bazı sert kabloları bükmektede kullanılır.

Karga Burnu: Pensenin yaptığı işleri yapmasından yanısıra ağızının eğimli ve ince olmasından dolayı bir çok dar yere girebilir. Yapısı pense kadar sağlam olmamakla birlikte hassas olmasından dolayı küçük devrelerde kullanışlıdır.
Yan Keski: Telleri yada sert cisimleri kesmekte kullanılır.
Tornavida: Bir çok çeşidi olmakla beraber en çok kullandıklarımız düz ve yıldız tornavidalardır.
Kablo Soyucu: Kablolara zarar vermeden plastik kısmını bakır kısmından ayırmak için kullanılır.

Cımbız: Karga burnunun yetmediği daha hassas bölgelerde kullanılır.


Havya ve Altlığı: Lehimi eritmek ve malzemeyi birleştirmek te kullanılır. En çok kullanılan malzemedir. Çok hassas kullanılması gerekir aksi taktirde hem malzemeye hem kendinize zarar verebilirsiniz…

Birinci şekildeki havya sıcaklığın nekadar olması gerektiğini belirlemenize yarayan aparatlara sahip (bu tabiki artı para demek). Böylece malzemenin hassasiyetine göre sıcaklık ayarı yapabiliyorsunuz.

Lehim Sökücü: Lehimi malzemeden ayırmakta kullanılır. Kuaksiyel kablonun şase kısmıdır.Örgülü bir yapısı olduğundan lehimi plaketten ve malzemeden rahatlıkla ayırabilir. Kullanımına alışmak biraz zaman alabilir.
Lehim Pompası: Bu alette lehimi temizlemekte kullanılır, kullanımı bir önceki malzemeye göre çok daha kolay ve kullanışlı olmakla beraber eğer dikkatli kullanılmazsa hasar görebilir, hassas bir ağız yapısı vardır.
Pota Lehimi: Lehim potasında kullanılmak üzere özel hazırlanmış lehimdir.
Lehim Potası: Lehim potası daha çok imalat yapılan işyerlerinde kısa zamanda çok lehim yapılması gereken durumlarda kullanılır. Plaket üzerine dizilen malzemeler sıcak lehimin içinden geçirilir. Bu işlem çok hassas ve çabuk olmalıdır yoksa sıcaklık malzemeye zarar verebilir.
Ölçü Aleti: Voltmetre veya Aumetre olarakta anılır,
adındanda anlaşılacağı gibi ölçüm için kullanılır. Direnç, akım, gerilim ölçümlerinde kullanıldığı gibi Hz ölçenleride mevcuttur. Transistör, diyot ve kondansatör kontrollerinde de kullanılırlar. Havanın ısısını ölçenleride vardır.
Büyüteç: Ufak objeleri görmek için kullanılır, soğuk lehimleri tespit etmekte çok işe yarar.
Silikon: Normalde katı halde bulunan ve birçok değişik renkte yapılan silikon, silikon tabancası yardımıyla ısıtıldığında akışkan bir hal alır ve çok kısa bir zaman sonra tekrar sert bir plastik şeklini alır ve döktüğünüz yere yapışır.(hot melt)
Silikon Tabancası: Silikonu ısıtıp kaynak yapmak için kullanılır.(hot melt)

Taşıyıcılar: Hassas ve küçük olan malzemelerden çokça taşımak için kullanılan kullanışlı bir aygıttır.
Bord: Üzerindeki delikler iç kısımdan birbirine bağlıdır. Bu nedenle üzerinde hertürlü elemanı kullanarak bir veya birkaç devre inşa etmeniz mümkündür. Teller yardımıylada diğer deliklerle bağlantısını sağladığınızda, çok daha geniş bir çalışma alanınız olur. Plaketle ve çizimle zaman kaybetmeden çok kısa zamanda bir veya birkaç devre yapabilirsiniz.

Plaket: Bazı plaket çeşitleri.
Posted in Uncategorised.

Bir cevap yazın