Fırçasız dc motorun Mikroişlemci ile Kontrolü

Fırçasız dc motorun Mikroişlemci ile Kontrolü
Şekil  te görülen devrede transistorlerin nasıl sürüleceği anlatılmadı. Hall sensöründen gelen bit desenine göre ilgili transistörler, ya FDC kontrolü için imal edilen Panasonic’in AN826, Hitachi’nin HA13412 gibi entegreler ile ya da mikrodenetleyiciler ile sürülür. Küçük uygulamalar için mikrodenetleyiciler, bünyesibde kısıtlı da olsa ROM, RAM ve I/O portu barındırdığı için mikroişlemcilerin yerine geçmişlerdir.

Microchip firmasının ürettiği PIC(Peripheral Interface Chips) mikrodenetleyicileri günümüzde çok revaçtadır. PIC serisi 8-40 bacaklı DIP kılıfı içinde piyasaya sunulmuştur. Bu seride çok yaygın olarak kullanılan 16F84, 18 bacaklı olup iki giriş/çıkış portuna sahiptir. PORTA isimli port 5 bit, PORTB isimli diğer port 8 bitliktir. Her iki porttaki herhangi bir bit giriş ya da çıkış olarak programlanabilir. Bu tanımlama uygulamanın port gereksinimine bağlıdır.

Mikrodenetleyici ile FDC motorun nasıl sürüldüğünü incelemek için Şekil 1.31’den yararlanalım. Şekil 1.32, Hall sensörü, sargı konumları ve motorun saat yönü ve tersi için transistörleri sürecek sinyaller arasındaki ilişkileri göstermektedir. Motor sargısı Y biçimlidir. Rotor iki kutupludur. Gerçekte rotor bir yarısı N yarısı S kutbu olan bir silindir olmasına rağmen burada basitlik için düz bir çubuk şeklinde gösterilmiştir. Hall sensörleri 1, 2 ve 3 ile numaralanmıştır. Transistörlerin ve Hall sensörlerin aldıkları değer Tablo 1.4’te görülmektedir. Tekrar hatırlatalımki Hall sensörleri N’den S’ye geçişte gerilim seviyesi Mantık 1’den Mantık 0’a düşer.
İlk olarak anahtarlamanın 1 nolu sıradan başladığı saat yönünü(CW) inceleyelim. Hall sensörlerinden gelen (010) bilgisne göre mikrodenetleyici, çıkış portlarına (011001) bilgisini yönlendirecek ve bunun sonucunda U ve W terminalleri pozitif E terminaline ve V terminali de akım dağılımını sağlamak için negatif terminale bağlanacaktır. Şekil 1. 32(a) da bu iletim durumuna göre rotorun konumu görülmektedir. Rotor 300 döner. Rotor 300 döndüğü anda Hall sensörlerinin çıkışı, 2. sıradaki gibi yani (110) olacaktır. Rotor 600 döner. Bu şekilde ardışık işlem devam eder.

 

Posted in Genel.